Onze monumentenwachters zien heel wat erfgoed. En horen het af en toe ook. Collega Rob de Bruijn was onlangs voor een inspectie in de toren van de H. Antonius Abtkerk in Overasselt, toen de kerkklokken gingen luiden. Voor een indruk: start het filmpje. En vergeet niet het geluid aan te zetten.
De katholieke kerk in Overasselt is gebouwd in 1891 en is een Rijksmonument. Aanvankelijk zou het gebouw twee torens krijgen, maar de tweede kon vanwege geldgebrek niet gebouwd worden.
Het kerkgebouw is ontworpen door architect Carl Weber (1820-1908). Het is een driebeukige kruisbasiliek in neoromaanse stijl en is opgetrokken in baksteen. Het gebouw heeft een inwendige vieringkoepel die van buiten niet zichtbaar is. Van binnen doet de kerk aan een koepelkerk denken, van buiten lijkt het een kruisbasiliek.
Vreemde eend
De kerk is een vreemde eend in het Land van Maas en Waal. In die streek staan vooral neogotische kerkgebouwen, de neoromaanse stijl is er amper te vinden. Architect Carl Weber bouwde 33 kerken, die in Overasselt was de laatste.
Tekst gaat verder onder foto
De meeste kerkgebouwen die Weber ontwierp waren nogal duur. Hij had bovendien de gewoonte om de bouwprojecten in eigen beheer uit te voeren en al het werk apart aan te besteden. Het gevolg daarvan was dat de begroting geregeld flink werd overschreden.
Rijke familie garant
Dat was in Overasselt niet anders. Kerkgebouw en pastorie bleken uiteindelijk ruim 27.000 euro te kosten (destijds 60.200 gulden). Dat was zo’n 11.000 euro (24.000 gulden) boven de begroting. Gelukkig had een rijke familie zich destijds garant gesteld voor de overschrijding. En zo kon de kerk -weliswaar met één in plaats van twee torens- afgebouwd worden.