Oorspronkelijke kleuren weer terug op ‘dambord’ met geschiedenis in Nunspeet

Johannes van Biesen ontwierp als stadsarchitect in Arnhem de watertoren op de Steenen Tafel, het Stedelijk Gymnasium en het Thorbeckelyceum. Maar hij was tot aan het einde van zijn leven trots op één van zijn eerste ontwerpen: villa Boschhoek in Nunspeet, in de volksmond ‘het dambord’ genoemd. Dit vanwege het blokjesmotief in voor- en achtergevel. Ellaline Roepers en John Kleinjan zijn de bewoners.

Het huis in het bosrijke Nunspeet is al 84 jaar in familiebezit, vertelt Ellaline. ,,Mijn opa en oma kochten het in 1940, net voor de oorlog. Het was een zomerhuis, met twee veranda’s. Zelf woonden ze iets verderop.”

Tekst gaat verder onder foto

Vakantievilla

Toen de Duitsers het woonhuis van opa en oma Roepers vorderden, verhuisde het gezin naar de net aangekochte vakantievilla. ,,Na de oorlog gingen ze weer terug en werd dit het kantoor van zijn bedrijf in de machinebouw voor de binnenvaart. Later heeft mijn vader het bedrijf overgenomen en er hier weer een woonhuis van gemaakt.”

Opa en oma hadden destijds de oorspronkelijke kleuren aan buiten- en binnenkant over laten schilderen. Ellaline: ,,Ze kwamen uit Den Haag en Rotterdam hierheen en hielden van het boerengroen, zoals zij het noemden.” En zo verdween veel zwart en baksteenrood uit het huis en kreeg het z’n groene kleur.

Tekst gaat verder onder foto

Toen Ellaline en haar partner John met de kinderen in 2018 het huis gingen bewonen en ook de zorg kregen voor haar moeder die in een mantelzorgwoning in de tuin verbleef, dook het stel in de historie van het pand. Ze vielen voor de oorspronkelijke kleuren en die kwamen dan ook terug bij de restauratie.

Veel gehad aan inspectierapport

Aanleiding voor de restauratie was de slechte staat van het dak, ook al geconstateerd door Monumentenwacht Gelderland. Ellaline: ,,Meteen toen we het huis hadden gekocht, hebben we ons als abonnee aangemeld. We hebben heel veel gehad aan het inspectierapport dat destijds is opgesteld. Het heeft ons geholpen om prioriteiten te stellen.”

Overigens lag het niet voor de hand dat Ellaline en John vanuit hun nieuwbouwwoning in Flevoland terug naar Nunspeet zouden komen. ,,Mijn oudere broer zou het huis als eerste mogen kopen, maar die is geëmigreerd. Ook mijn zus, die nu onder Maastricht woont, had geen belangstelling. Wij hadden zoiets van: als we de lotto winnen, kopen we het.” Ze wonnen de lotto niet, maar kregen toch voldoende geld bij elkaar om de stap te maken.

Tekst gaat verder onder foto

Bij het onderzoek naar de geschiedenis stuitte het stel onder andere op een boekwerk over architect Johannes van Biesen. ,,Daarin staat dat hij aan zijn kinderen vertelde dat hij trots was op deze woning, één van zijn eerste ontwerpen.”

Totaalarchitectuur

Hij ontwierp het met kenmerken van zowel de Amsterdamse school als art nouveau. ,,Het is totaalarchitectuur”, zegt Ellaline. ,,Dat betekent dat je elementen overal ziet terugkomen. Zowel buiten als binnen en ook in de inrichting.” Zo zijn er buiten pilaren verwerkt bij de ramen die in huis in kleiner formaat terugkeren. Ook de kleuren van buiten waren destijds binnen te vinden.

Tekst gaat verder onder foto

Gelijkvormige pilaren buiten en binnen.

Kleine beschadigingen rond deuren in de gang laten zien dat er destijds veel zwart en baksteenkleur gebruikt zijn, maar die tinten hebben Ellaline en John nog niet terug laten keren. ,,Misschien wordt het daar binnen wel erg donker van”, zegt ze. Binnenkort gaan ze een keer kijken bij kennissen die die kleuren wel hebben verwerkt in huis. ,,Ik heb het al gezien en vind het meevallen”, zegt Ellaline. ,,Maar ik ben heel benieuwd wat John ervan vindt.”

Meer nieuws over onze Monumentenwacht

Nieuwsoverzicht

Contact

Disclaimer

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld. We kunnen echter niet garanderen dat alle gegevens altijd up to date en volledig juist zijn. Daarom aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die onverhoopt voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website. Wij houden ons aanbevolen voor verbeteringen en nuttige aanvullingen.

Met subsidie van: