Even stoppen met inspectie als trein vertrekt

Wien en Jeanette van Beek hoeven niet het terras op en dure consumpties te nemen om mensen te kunnen kijken. ,,We zitten gewoon in huis of buiten en zien werkelijk van alles langskomen. Van dames op hoge hakken tot filmploegen en ook moe Flodder”, vertelt Jeanette.

Het stel woont dan ook niet op een doorsneeplek: het voormalige stationsgebouw van Beekbergen, aan de lijn waar in het vakantieseizoen de treinen van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij vertrekken en aankomen.

Aan de keukentafel in het oude stationsgebouw zitten behalve Wien en Jeanette ook monumentenwachters Dion Wiegers en Gerben Horck. Op deze zonnige ochtend inspecteren zij het in 1887 gebouwde pand.

,,Dit is de eerste keer dat wij hier zijn”, zegt Dion. ,,Dit is eigenlijk het rayon van onze collega’s Wilfred en Henk, maar die hebben ons gevraagd dit over te nemen. Dat gebeurt soms als het zo uitkomt. Dat kan in vakantieperiodes zijn of in tijden dat ze heel veel andere inspecties hebben.”

Spoorbomen

Het is een leuke klus, met volop levendigheid. Op de perrons lopen mensen in uniform en ook toeristen, want een oude diesellocomotief haalt een rijtje wagons op voor een ritje naar Apeldoorn. Als de spoorbomen in het dorpje Lieren – waar het station staat – handmatig zijn gesloten, vertrekt het transport. ,,Even een paar foto’s maken”, zegt Gerben en loopt richting het spoor om wat mooie plaatjes te schieten.

Volgens Dion is het ook goed dat zij met andere ogen een pand bekijken dan zijn collega’s. ,,Natuurlijk weet je heel veel van een gebouw als je er al jarenlang komt, maar wij kijken er misschien nèt weer even anders tegenaan. Iedere wachter heeft zijn eigen voorkeuren en interesses en kijkt er dan met andere ogen naar.

Wien en Jeanette wonen als sinds 1988 in het stationsgebouw van Beekbergen. Jeanette woonde er als kind al. ,,Mijn vader werkte bij de NS en verhuisde toen ik drie was van Vroomshoop naar Beekbergen. Toen de mogelijkheid kwam om het gebouw te kopen, hebben wij het gedaan.”

Maywood

En zo zien de twee bewoners regelmatig vogels van velerlei pluimage over de perrons lopen om oude treinen te kijken en fotograferen. Ook zijn er af en toe filmploegen. Voor een kerstspotje van SBS6 en opnames voor een videoclip voor zangduo Maywood tot aan Boer zoekt Vrouw en bioscoopfilms.

,,Een aantal jaar geleden was hier een Amerikaanse filmploeg, die had een enorme keuken bij zich voor alle mensen die betrokken waren. Wij mochten ook gewoon mee-eten”, zegt Jeanette. ,,Tijdens de opnames was er hier in de buurt een boer zijn land aan het ploegen, maar dat wilden ze niet in beeld. Daarom vroegen ze hem om te stoppen. Maar ja, het land moest toch bewerkt worden, antwoordde hij. Maar op het moment dat de filmploeg met een vergoeding over de brug kwam, wilde hij toch wel even pauze nemen.”

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Toen een aantal jaar geleden Sinterklaas aankwam en er op het station was gefilmd, liepen er ’s nachts bewakers rond om te voorkomen dat er tegenstanders van Zwarte Piet zouden komen. ,,Om de wagons onder graffiti te spuiten waarschijnlijk”, zegt ze.

Het gaat tijdens het gesprek aan de keukentafel ook over de onderhoudstoestand van het pand. Wien vertelt over de nieuwe ‘oude’ dakpannen die op de helft van het dak liggen. ,,Die pannen worden nog in Friesland geproduceerd. Ze lijken heel erg op de oude pannen, maar voor de vele foto’s die hier gemaakt worden hebben we ze aan de achterkant gelegd” zegt hij.

Dat dak is nog wel een aandachtspunt, zo zien Gerben en Dion als ze op de ladder staan. Dion heeft een oude en een nieuwe pan van het dak gehaald en legt ze op de grond.  Vanaf de grond zijn de verschillen tussen oude en nieuwe dakpannen niet te zien, maar zo naast elkaar wel.

Dion: ,,Nieuwe dakpannen zijn vaak dikker en wat grover gemaakt dan de oude. Esthetisch is dat geen groot probleem. Het is erg fijn dat je bij restauraties van monumenten nog oude modellen kan bestellen die worden gemaakt in een aantal ateliers in Nederland.”

Bij de inspectie bekijken Dion en Gerben beide dakvlakken -met de oude en nieuwe dakpannen- op het uitgevoerde werk. De opmerkingen hierover vermelden ze in het rapport. ,,Het is verstandig om bij dakwerkzaamheden een opleveringsinspectie door ons te laten uitvoeren op het moment dat de steiger er nog staat en de aannemer nog aanwezig is”, zegt Dion. ,,Dat voorkomt dat er achteraf nog gewerkt moet worden.”

Klinkt als klok

Dion is blij dat de aannemer de goede oude pannen opnieuw heeft gelegd. Hij tikt er met een mes op. ,,Moet je horen: zo helder als wat. Klinkt als een klok. Restauratie-aannemers zullen altijd kijken wat behouden kan worden. Anderen zullen eerder alles in de container gooien en vernieuwen en dat zou zonde zijn. Bij ons gaat behoud voor vernieuwing.”

Meer nieuws over onze Monumentenwacht

Nieuwsoverzicht

Contact

Disclaimer

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld. We kunnen echter niet garanderen dat alle gegevens altijd up to date en volledig juist zijn. Daarom aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die onverhoopt voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website. Wij houden ons aanbevolen voor verbeteringen en nuttige aanvullingen.

Met subsidie van: