Oude spijkers en kloostermoppen uit ons depot schitteren nu in Kasteel Doornenburg

Vrijwilligers van de Stichting tot behoud van den Doornenburg waren deze zomer te gast in ons Historisch Bouwfragmentendepot. Doel van het bezoek was het vinden van oude bouwmaterialen, bedoeld voor een tentoonstelling in Kasteel Doornenburg. Vorige maand is de semi-permanente expositie geopend.

,,Wij willen aan bezoekers laten zien hoe bouwen in het verleden eruit zag”, zegt Wim Vermei, lid van de museale werkgroep van ‘Doornenburg’. ,,We zijn op dat idee gekomen omdat we er veel vragen van bezoekers over krijgen.”

Verhaal gaat verder onder foto

Het kasteel is rond 1300 gebouwd, rond 1936 was er een grote restauratie. Nadat het kasteel in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog vrijwel geheel werd verwoest door een Engelse bom liet eigenaar Van Heek, oprichter van de huidige stichting, het geheel herbouwen.

Enthousiast

Wim Vermei: ,,We zijn op zoek gegaan naar oude bouwmaterialen. Ik ken als oud-bestuurslid van Monumentenwacht Gelderland het depot, dus die link was gauw gelegd. Beheerder Mark van Dinteren was erg enthousiast en zo mochten we verschillende spullen in bruikleen meenemen.” Het gaat onder andere om kloostermoppen, funderingspalen, spijkers, schroeven en estriken, gebakken en geglazuurde vloertegels.

Verhaal gaat verder onder foto

De tentoonstelling is ingericht op een bovenverdieping van het prachtige kasteel en is te bezoeken tijdens de regulieren openingstijden. In principe is de expositie ingericht voor een jaar, maar het kan maar zo langer worden. Wim: ,,Onze vorige jaarexpositie heeft hier vijf jaar dienst gedaan. We zien het wel.”

Voor meer informatie over het kasteel in Doornenburg: www.kasteeldoornenburg.nl

Meer nieuws over onze Monumentenwacht

Nieuwsoverzicht

Contact

Disclaimer

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld. We kunnen echter niet garanderen dat alle gegevens altijd up to date en volledig juist zijn. Daarom aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die onverhoopt voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze website. Wij houden ons aanbevolen voor verbeteringen en nuttige aanvullingen.

Met subsidie van: