Arnhem kende onlangs een grote dichtheid aan monumentenwachters. Zo’n 120 wachters uit het hele land waren naar de Gelderse hoofdstad afgereisd voor de jaarlijkse ontmoetingsdag. Die werd georganiseerd door de monumentenwachten van Gelderland en Limburg.
Het was gezellige en ook nuttige dag. ,,Je wordt altijd wijzer van elkaar als je ervaringen uitwisselt”, zegt Simon van den Bergh van Monumentenwacht Gelderland. ,,Bijvoorbeeld over de manier van inspecteren. Sommige andere monumentenwachten inspecteren vaker met drones en hebben er positieve ervaringen mee. Het gaat onder andere sneller en veiliger. Dat is iets om mee te nemen.” Ook Monumentenwacht Gelderland heeft drones, maar zet die nog niet breed in.
Tekst gaat verder onder de foto
Ook gezien de reacties van de wachters was de dag geslaagd. ,,Het is mooi om elkaar in het echt te treffen”, zegt Wilbert van Balkom van Monumentenwacht Noord-Brabant. ,,Ik zit in het landelijk Arboberaad van monumentenwachten. We vergaderen meestal op afstand, met Teams, maar een of twee keer per jaar spreken we live af. Dat is goed.”
Werk geprezen
De ontmoetingsdag werd afgetrapt in de Eusebiuskerk in Arnhem. Daar kwam ook de Gelderse gedeputeerde erfgoed Peter Drenth aan het woord. Hij prees het werk van de monumentenwachten in Nederland. Verder was er een muzikaal intermezzo.
Na de lunch in het nabijgelegen grand-café Dudok splitsten de aanwezigen zich op in een aantal groepen voor workshops in de omgeving. Zo gingen wachters naar het Arnhemse gemeentehuis, de Eusebiuskerk en het Gelderse provinciehuis.
Tekst gaat verder onder de foto
Die laatste groep werd begeleid door Boukje Tijssen van het Gelders Genootschap. Ze begon haar rondleiding onder de Sabelspoort naast het provinciehuis, maar de wind dreef de groep als vanzelf naar de beschutting van het moderne monument.
Asbest
Daar vertelde Boukje onder andere over de laatste renovatie van het wederopbouwmonument in 2017. ,,Het mahoniehouten plafond waar we nu onder staan is er toen helemaal uitgehaald. Dat moest omdat bij een vorige restauratie met de botte bijl asbest was weggehaald. Er zaten nog allerlei resten tussen. Na het schoonmaken is alles weer teruggeplaatst. Je ziet er weinig van, maar er is wel veel tijd in gestoken.”
Tekst gaat verder onder de foto
Op het einde van de rondleiding was gids Boukje benieuwd of de monumentenwachters het moderne erfgoed net zo interessant vonden als oudere panden. De reacties daarop waren heel divers. Simon van den Bergh van Monumentenwacht Gelderland. ,,Natuurlijk zijn er voorkeuren, maar er komen steeds meer jonge monumenten bij. Wij gaan met onze tijd mee en zorgen ervoor dat onze wachters goed zijn opgeleid om zowel oude als jonge monumenten te inspecteren.”