Michel Terlingen is de nieuwe teamleider bij Monumentenwacht Gelderland (MWG). Hij houdt zich bezig met het begeleiden en ondersteunen van de monumentenwachters en heeft nog enkele andere taken. ,,Onder andere het aannemen van nieuwe mensen, het regelen van ziektevervanging en het meekijken met offertes. Verder bezoek ik regelmatig de plekken waar de wachters aan het werk zijn.”
,,Bij die bezoeken is het goed om te kijken of de wachters iets nodig hebben en hoe het gesteld is met de veiligheidsvoorzieningen. De opdrachtgevers zijn verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving, dat staat ook in de abonnementsvoorwaarden en is bij wet geregeld. Over het algemeen hebben monumenteigenaren dat goed voor elkaar.”
In het kader van veiligheid en preventie heeft Monumentenwacht Gelderland onlangs besloten niet meer te inspecteren door abseilen. ,,We hebben allemaal onze periodieke training en het is uiteraard ook toegestaan, maar het is fysiek ontzettend intensief.”
Niet meer abseilen
De aanleiding is dat de Arbo-wetgeving dwingt om risico-afwegingen te maken. Michel: ,,Abseilen is dan het laatste wat je zou mogen doen. Als je het kunt vermijden, dan moet je het anders oplossen. Ik heb zelf acht jaar geïnspecteerd, dus ik weet waar ik over praat.”
Abseilen om een monument te inspecteren gebeurde nog weleens als er echt geen andere mogelijkheden waren om de inspectie uit te voeren. ,,Maar we kunnen dat nu ook doen met een drone. Verder is het natuurlijk mogelijk om een hoogwerker in te huren of een steiger neer te zetten, maar dat is voor rekening van de eigenaar.”
Volgens Michel zijn er enkele monumentenwachters die het jammer vinden dat ze niet meer kunnen abseilen. ,,Maar ze begrijpen wel dat we het niet meer doen. Als ze per se willen abseilen, kunnen ze in hun vrije tijd altijd naar een klimvereniging gaan.”
Kennis en Kunde
Een andere taak van Michel is het coördineren van het Register Kennis & Kunde. Dat is een lijst met gecertificeerde kleinere bedrijven en zzp’ers die bewezen kundig zijn in het uitvoeren van onder andere restauratiewerkzaamheden. Het register geeft monumenteneigenaren houvast bij de keuze voor een specialist.
Bedrijven die op de lijst staan moeten aantonen over de benodigde opleidingen, kennis, ervaring en kunde te beschikken. Ze krijgen jaarlijks een controlebezoek om te checken of ze nog aan de eisen voldoen. Er staan meer dan honderd bedrijven in het register.
Voor meer informatie: https://www.kennisenkunde.info